Volg ons op

facebook twitter

 

Havank

Tentoonstelling ‘Havank op Dekema State’

Het is dit jaar 50 jaar geleden dat de illustere detectiveschrijver Hendrikus van der Kallen, alias Havank, in zijn kamer in Hotel Amicitia in Leeuwarden overleed. In 1934 werd z’n eerste roman uitgegeven, waarna er nog 30 zouden volgen. Ook vertaalde Havank veel boeken van de Engelse schrijver Leslie Charteris, bekend van zijn verhalen rond The Saint.
In 1953 raakte Havank bevriend met Jan en Gerard van Wageningen en was hij een regelmatige gast op Dekema State. De weldadige rust en de sfeer van het oude huis troffen de schrijver. Vele malen bezocht hij Dekema en logeerde er ook. Bij verschillende van die gelegenheden maakt Gerard van Wageningen foto’s van de schrijver.
Die foto’s zijn nu samengevoegd in een tentoonstelling die tussen 6 april tot begin september op Dekema te zien is.  Rond de tentoonstelling zijn ook een aantal activiteiten gepland: een ‘luistermiddag’ met hoorspelen naar de boeken van Havank op zaterdag 7 juni, een ‘spookavond’ in augustus en in september een wandeling door Leeuwarden langs plekken die in het leven van de schrijver een rol speelden. Voor de jeugd is een spannende Havank-speurtocht ontwikkeld die vanaf 7 juni voert door de ruimtes van de state. Hier een link naar een documentaire. En een artikel in de Moanne.

Havank heeft op Dekema State een aantal van zijn boeken (havankjes) geschreven.

Havank zat graag
's nachts in "het sael" te schrijven. Op een nacht raakte hij gefascineerd door het portret van Anna Maria van Burmania. Hoewel zij al in 1808 was overleden, werd Havank erg verliefd op haar.
Zij inspireert hem in het boek Caviaar en Cocaine waarin een zekere Anne Marie de Passy voorkomt. De beschrijving van deze Anne Marie lijkt sprekend op de Anna Maria van het portret.

anna maria

Op een bepaalde plaats in het boek, waar haar geloof wordt beschreven, wordt haar naam gespeld als Anna Maria.
De schrijver laat twee grote kleurenfoto's van het portret maken, waardoor hij Anna Maria tijdens zijn werk en leven voortdurend in zijn buurt weet
en bepaalde zelfs dat hij begraven wilde worden met een foto van haar portret in zijn kist. Hetgeen bij zijn dood in 1964 ook geschiedde.

Een zichtbare herinnering aan Havank is de grafsteen van zijn hondje. Dat hondje, Nicko, werd op Dekema State begraven.

grafsteen nicko

In een kast, in de Gele gang, staan ook wat boeken van hem uitgestald.
Havank is geboren in Leeuwarden (1904) en na veel omzwervingen ook in Leeuwarden overleden (1964).

Gerard van Wageningen, de laatste bewoner van Dekema State, was goed bevriend met Havank. Hij was journalist en kreeg van Havank toestemming enkele personages uit de havankjes te gebruiken voor de volgende twee boeken:
De glimlach van Eleanora, 1962
Het teken van de overkant 1963
beide geschreven onder het pseudoniem Dekema.