Volg ons op

facebook twitter

 

Agenda 2017

EXPOSITIE

April t/m oktober

Op een oude fiets…

Lees meer

EVENEMENTEN

OKTOBER
Oktober kindermaand

In oktober hebben kinderen gratis toegang tot de state.
Alle weekenden is Dekema State in Jelsum open van 13-17 uur.

Rijke mensen hadden vroeger een wapen. Zowel buiten als binnen zijn die aanwezig. Vind ze door goed rond te kijken. Doe mee aan deze gezellige familiespeurtocht!

Of kom jezelf verkleden zoals vroeger, en maak een selfie in een manshoge schilderijlijst, alsof jij ook bent geschilderd. We hebben diverse kostuums, zowel voor meisjes als voor jongens. Neem wel zelf een fototoestel mee, en laat je vader of oma de foto maken!Je kunt ook kans maken op een gratis kinderfeestje; klik hier voor meer informatie.


Zaterdag 14 oktober is het weer kastanjemiddag!
Wat kun je die middag doen en beleven?

  • Knutselen met kastanjes
  • Een buitenspeurtocht
  • Schminken,
  • Kastanjes raden
  • en nog veel meer

Een volle kaart betekent een portie poffertjes!

Omdat er overal grachten en ander water is op Dekema State is het wel belangrijk dat je iemand meeneemt die op je kan letten.

de begeleiders en overige bezoekers betalen deze dag niet het volle tarief, maar hoeven slechts € 2,50 te betalen om met hun kinderen deze dag te beleven!
Een groot deel van de activiteiten vindt in Boersma Zathe plaats  (de boerderij aan Op ‘e Terp 7 naast de bezoekersingang van Dekema State), en de ingang is aan de achterkant bij de Aldlânsdyk, waar je ook kunt parkeren.
Om je hele kaart vol te kunnen krijgen kun je tot 15 uur binnen komen!!
Op deze dag is het helaas te druk om verkleed te worden.

kastanjes zoeken

NOVEMBER

Dekema State is nu gesloten voor publiek, wel open op afspraak voor groepen (tot half december).

Wel zijn er nog twee activiteiten waar u aan kunt deelnemen: een buitenactiviteit en een binnenactiviteit:

4 november de Natuurwerkdag, waarbij u de handen uit de mouwen kunt steken om het groen rondom Dekema State , een stukje Fries landschap, te helpen onderhouden. De werkzaamheden zijn het uittrekken van kleine boompjes uit de bosstrook, wilgen knotten en ander snoeiwerk. Het is ook geschikt voor kinderen. Meer informatie en de mogelijkheid om u op te geven vindt u hier.

Ook er is een activiiteit, in de eeuwenoude kerk van Jelsum wortd een lezing gehouden:

‘Dekema Lezing’ in de kerk van Jelsum

op donderdag 23 november

Na het succes van de eerste Dekema Lezing vorig jaar, organiseert de Vereniging van Vrienden en Vriendinnen van Dekema State op donderdag op 23 november 2017 weer een lezing in de kerk van Jelsum met als titel:

Beelden van Dekema State in context’

Tijdens de restauratie van Dekema State werden in 1997 in de kelder en onder de vloer van een van de vetrekken fragmenten gevonden van vier gipsen beelden. Bij nadere beschouwing bleken het delen te zijn van een vroeg 17de-eeuwse schouw. Spreker Ben Olde Meierink deed er onderzoek naar en ontdekte dat ze waarschijnlijk zijn gemaakt door rondreizende Italianen, die met behulp van een mal de beelden ter plekke maakten. Soortgelijke beelden zijn op slechts twee andere plekken in Nederland aangetroffen. Tijdens de lezing zal Olde Meierink ingaan op de functie en betekenis van de beelden die gerestaureerd zijn en een plek hebben gekregen op de zolder van Dekema State.

beelden Dekema State
foto Dik van der Mey

Drs. Ben Olde Meijerink is werkzaam bij het Bureau voor Bouwhistorie en Architectuurgeschiedenis in Utrecht. Ook is hij als wetenschappelijk medewerker bij de Kastelenstichting betrokken bij bouwhistorisch onderzoek van vele kastelen en buitenplaatsen.
De lezing, die om 19.30 uur begint, is gratis toegankelijk. Wel wordt er, evenals vorig jaar, een collecte gehouden om de kosten (deels) te dekken. Het komt komende week nog in de krant (LC) en de week daarna waarschijnlijk ook nog.

Opgave is mogelijk tot 20 november 2017 of tot de kerk vol is door het sturen van een mail naar: info@dekemastate.nl. Bellen met Piet Rozenga kan ook: 058- 266 59 18. Er zijn 120 plaatsen beschikbaar.

Alle activiteiten onder voorbehoud.

ANDERE ACTIVITEITEN
Dekema State is het hele seizoen op afspraak beschikbaar voor activiteiten zoals Picknickarrangementen, familiedagen, reünies, workshops, verenigingsuitjes, diners, vergaderingen, mini-symposia en andere bijeenkomsten met een exclusief karakter.

Ook tussen februari en 15 juni en van 15 september tot half december zijn we op afspraak open voor groepen!

Bel voor informatie 058 - 257 00 20