Volg ons op

facebook twitter

 

Willem Bartel van der Kooy

Expositie

Vanaf 7 april 2018 is er een expositie over Willem Bartel van der Kooi, zijn schilderijen en tekeningen

Willem Bartel van der Kooi wordt gerekend tot de grootste portretschilders van de 19de eeuw. Op Dekema State bevinden zich een zevental portretten geschilderd door Willem Bartel van der Kooi, waaronder die van Gerardus van Wageningen en Juliana Houth en hun vijf kinderen.
Naast het aanwezige werk (7 portretten) op Dekema State is er ook een aantal tekeningen te zien. Naar het tekenwerk ging zijn hart uit. Het is bijzonder dat we dit tekenwerk kunnen laten zien want het wordt zelden tentoongesteld. Dankzij de geweldige medewerking van het Fries Museum en Museum Martena in Franeker zijn we in staat dit prachtige werk te tonen. Ook werk van zijn belangrijkste leerling Otto de Boer, een portret van Maria Crommelin, hangt op Dekema State.

Ter gelegenheid van de expositie verschijnt er een boekje waarin uitgebreid wordt verteld over het leven en het werk van Van der Kooi en zijn leerlingen.

Het leven van Willem Bartel van der Kooy

Willem Bartel van der Kooi werd geboren in 1768 in Augustinusga in een welgesteld milieu. Al op jonge leeftijd openbaarde zich zijn talent. Zijn vader liet hem tekenlessen volgen. Na 1783 ging hij in de leer bij verschillende leermeesters, waaronder H.W. Beekkerk, die les gaf in onder andere landschap schilderen.
De plotselinge dood van zijn vriend Dirk Jacobs Ploegsma in 1791 was zo’n schok voor Willem Bartel dat hij potlood en penseel enige tijd neerlegde. Hij vervulde diverse bestuursfuncties en trouwde in april 1798 met Jetske Hayes, dochter van een hereboer uit Bergum. Ze kregen tussen 1806 en 1809 drie zoons. In 1798 werd hij benoemd tot Lector in de tekenkunde aan de Academie in Franeker. De dood van zijn vrouw in 1809 en 14 dagen daarna van zijn jongst geborene was zo’n slag voor Willem Bartel dat hij ruim een jaar lang niet in staat was te werken. Vlak voor de dood van zijn vrouw en zoon had hij in 1808 een werk ingestuurd om mee te dingen naar de prijs van het beste genrestuk, uitgeloofd door koning Lodewijk Napoleon. Met het schilderij De minnebrief won hij een prijs van 2000 gulden. In 1812 verhuisde hij naar Leeuwarden waar hij tot zijn dood in 1836 zou blijven wonen. Zijn opdrachten kwamen vooral uit kringen van welgestelde families, Franeker professoren en kunstvrienden uit Amsterdam. Toen hij portretten schilderde van B.W. van Welderen baron Rengers en diens echtgenote was zijn naam als portretschilder gevestigd. Naast zijn schilderwerk bleef hij vanaf 1826 tot zijn dood in 1836 tekenles geven in een lokaal onder de Nieuw Toren in Leeuwarden.