Volg ons op

facebook twitter

 

Varen naar Dekema State

Sinds kort kan Dekema State ook met de boot bereikt worden.
Belangrijk is de diepgang van de boot, zie hier een verslag van een ''proefvaart''.

Heeft u geen eigen boot, geen nood, u kunt in Leeuwarden een electrische sloep huren: http://greenjoy.nl/leeuwarden en er zo een leuk dagje uit van maken!

Verslag van vaartochtje met sloep naar Dekema State.

Datum tocht: 29-09-2015.
Sloep: Diepgang 50 cm. Max. hoogte vanaf waterlijn: 94 cm.
Breedte: 2,25 m. Lengte: 5,70 m.
Vertrek vanaf Leeuwarden: 11.30 uur
Aankomst Dekema State:  12.30 uur.
Weer:windstil, volop zon.
Route:In Leeuwarden naar Dokkumer Ee. Tussen Snakkerburen en Lekkum linksaf onder (lage) ophaalbrug door naar de Jelsumervaart. Na ongeveer 500 m vlak na een boerderij scherp
rechts. Daarna deze vaart volgen tot Dekema State. Dit laatste stuk staat niet op de waterkaarten en is ook niet op de Michelin kaarten of Google maps terug te vinden.

Hoe is de tocht verlopen?
Tocht verliep zonder problemen. Wel zijn er een paar knelpunten op het traject, zoals:

  1. een lage brug ( doorvaarthoogte: 113 cm) bij de ingang van de Jelsumervaart, komende vanaf de Dokkumer Ee. Dit is een brug, die opgehaald kan worden. Aangezien er bij de brug een bordje is
    geplaatst met de tekst “Privé Terrein”, vermoeden we dat deze brug particulier eigendom is. Dus: voor ophalen moet toestemming van de eigenaar gevraagd worden.
  1. Na de afslag naar rechts in de Jelsumervaart ( vlak achter een boerderij) vaart men in een smalle vaart, die leidt naar een bruggetje waar veel stuurmanskunst nodig is omdat de brug zorgt voor een smalle S-bocht.

  2. In het algemeen waren de slootkanten dicht begroeid en dreef er veel vegetatie op het water. Er was in de Jelsumervaart ook een boom omgewaaid. Daar konden we wel ruim omheen varen. Schoonmaken van de vaarten zou de doorvaart in het algemeen gemakkelijker maken.

Algemene belevenissen:
Wij allen vonden het een mooi avontuur en beleefden een prachtig, verrassend tochtje, dat we van harte kunnen aanbevelen voor kleine sloepen ( hoogte max. 110 cm).
Zwaaikom bij Dekema State was fantastisch! Aanlegruimte voor wel 8 sloepen met voldoende kikkers. (Zie foto 4). Dit is een fraaie manier om Dekema State te benaderen.
Na het vaartochtje beland je in een waar paradijsje.