Volg ons op

facebook twitter

 

Terugblik 2017, in foto's

Hieronder de evenementen in 2017 , met een link naar de foto's van dat evenement.

NL DOET 10 maart

Kinderfeestje 11 maart

Museumweekend, 8 en 9 april

Stins 11 april

In samenwerking met Groei en Bloei werd weer de Voorjaarsfair georganiseerdMet veel kramen, activiteiten en muziek. Lees meer . Bekijk ook de foto's

Tekencursus , 12 mei

Kinderarcheologie, 23 mei

Dag van het Kasteel, 3 juni

Kerkdienst, 2 juli

Imkerijdagen, 8 en 9 juli

Fietstocht Vrouwen van NU


Vanwege zijn bijzondere verdiensten als vrijwilliger, o.a. bij Dekema State in Jelsum, heeft Zijne Majesteit de Koning aan de heer Auke Koopmans de onderscheiding Lid in de Orde van Oranje-Nassau toegekend.
Op vrijdag 6 oktober 2017 heeft burgemeester F. Crone deze onderscheiding aan de heer Auke Koopmans uitgereikt op Dekema State, aangezien hij hier meer dan 1/3 van zijn leven dienstbaar is geweest, eerst aan de familie van Wageningen, later als oprichter en voorzitter van de vereniging Vrienden en Vriendinnen van Dekema State, en tegelijkertijd en tot het laatste toe als gastheer en rondleider bij Dekema State.
Daarnaast werd hij geroemd om zijn inzet bij o.a. scouting, het geven van lezingen over gezond ouder worden en zijn betrokkenheid bij de bewonersraad van zijn woonplaats e.d.
Zijn gezondheid ging de laatste tijd al achteruit, en het was spannend of hij deze eer nog zou meemaken. We zijn heel blij dat hij er nog even van heeft kunnen genieten. Na een val met zijn fiets en de nasleep van de operatie aan de gebroken heup is hij op 9 november overleden.

Onderscheiding voor Auke Koopmans

 

Kastanjemiddag, 14 oktober

Natuurwerkdag 4 november

 

 

 

 

 

OKTOBER
Oktober kindermaand

In oktober hebben kinderen gratis toegang tot de state.
Alle weekenden is Dekema State in Jelsum open van 13-17 uur.

Rijke mensen hadden vroeger een wapen. Zowel buiten als binnen zijn die aanwezig. Vind ze door goed rond te kijken. Doe mee aan deze gezellige familiespeurtocht!

Of kom jezelf verkleden zoals vroeger, en maak een selfie in een manshoge schilderijlijst, alsof jij ook bent geschilderd. We hebben diverse kostuums, zowel voor meisjes als voor jongens. Neem wel zelf een fototoestel mee, en laat je vader of oma de foto maken!Je kunt ook kans maken op een gratis kinderfeestje; klik hier voor meer informatie.


Zaterdag 14 oktober is het weer kastanjemiddag!
Wat kun je die middag doen en beleven?

  • Knutselen met kastanjes
  • Een buitenspeurtocht
  • Schminken,
  • Kastanjes raden
  • en nog veel meer

Een volle kaart betekent een portie poffertjes!

Omdat er overal grachten en ander water is op Dekema State is het wel belangrijk dat je iemand meeneemt die op je kan letten.

de begeleiders en overige bezoekers betalen deze dag niet het volle tarief, maar hoeven slechts € 2,50 te betalen om met hun kinderen deze dag te beleven!
Een groot deel van de activiteiten vindt in Boersma Zathe plaats  (de boerderij aan Op ‘e Terp 7 naast de bezoekersingang van Dekema State), en de ingang is aan de achterkant bij de Aldlânsdyk, waar je ook kunt parkeren.
Om je hele kaart vol te kunnen krijgen kun je tot 15 uur binnen komen!!
Op deze dag is het helaas te druk om verkleed te worden.

kastanjes zoeken

NOVEMBER

4 november de Natuurwerkdag, waarbij u de handen uit de mouwen kunt steken om het groen rondom Dekema State , een stukje Fries landschap, te helpen onderhouden. De werkzaamheden zijn het uittrekken van kleine boompjes uit de bosstrook, wilgen knotten en ander snoeiwerk. Het is ook geschikt voor kinderen. Meer informatie en de mogelijkheid om u op te geven vindt u hier.

‘Dekema Lezing’ in de kerk van Jelsum

op donderdag 23 november

Na het succes van de eerste Dekema Lezing vorig jaar, organiseerde de Vereniging van Vrienden en Vriendinnen van Dekema State op donderdag op 23 november 2017 weer een lezing in de kerk van Jelsum met als titel:

Beelden van Dekema State in context’

Tijdens de restauratie van Dekema State werden in 1997 in de kelder en onder de vloer van een van de vetrekken fragmenten gevonden van vier gipsen beelden. Bij nadere beschouwing bleken het delen te zijn van een vroeg 17de-eeuwse schouw. Spreker Ben Olde Meierink deed er onderzoek naar en ontdekte dat ze waarschijnlijk zijn gemaakt door rondreizende Italianen, die met behulp van een mal de beelden ter plekke maakten. Soortgelijke beelden zijn op slechts twee andere plekken in Nederland aangetroffen. Tijdens de lezing is Olde Meierink ingegaan op de functie en betekenis van de beelden die gerestaureerd zijn en nu op de zolder van Dekema State staan.

beelden Dekema State
foto Dik van der Mey

Drs. Ben Olde Meijerink is werkzaam bij het Bureau voor Bouwhistorie en Architectuurgeschiedenis in Utrecht. Ook is hij als wetenschappelijk medewerker bij de Kastelenstichting betrokken bij bouwhistorisch onderzoek van vele kastelen en buitenplaatsen.