Volg ons op

facebook twitter

 

Expositie: Op een oude fiets…..

U heeft hem vast wel eens zien staan als u een bezoek bracht aan Dekema State. Maar wist u ook dat op deze oude fiets Hendrik Ludolf van Wageningen (1868-1944) mee heeft gedaan aan een wielerwedstrijd tussen Marsum en Franeker over 50 km. In 1889?
Kunt u zich voorstellen hoe zwaar dat geweest moet zijn?  Een fiets, gemaakt door een wagenmaker, met houten wielen  afgezet met metaal en zwaar metalen frame? En de condities van de wegen, toentertijd nog grotendeels zand en stenen?
Een medaille van deze stoere toen 21 jarige jongeman herinnert aan wat een zware tocht moet zijn geweest.

De aanwezigheid van deze fiets, en het feit dat de eerste (loop)fiets 200 jaar geleden is uitgevonden, was de aanleiding tot het samenstellen van een kleine uitstalling over de geschiedenis van de fiets.

In samenwerking met de historische Fietsgroep Noord die een aantal artikelen en nog meer mooie oude fietsen ter beschikking hebben gesteld en met medewerking van het schoolplatenmuseum in Deinum waar wij fotoreproducties van de kwetsbare platen hebben mogen maken.
Ook Piet de Jong, een van onze vrijwilligers had nog een interessant exemplaar uit de jaren 30 staan, nog van zijn vader met versnelling in de naaf!

De exposite zal lopen van april t/m oktober, gedurende het gehele seizoen van openstelling van Dekema State.